#radudraghici.ro – Personal Space

[REVIEW] Vodafone FemtoCell

Salut,

Pentru ca nu am mai scris de ceva vreme, astazi am hotarat sa revin, si nu oricum ci cu un review pe masura si cateva aventuri avute cu cei de la Vodafone.

Pe scurt: In apartamentul in care m-am mutat cu viitoarea sotie (da, ma insor), nu prea receptionez bine semnalul de la Vodafone (eu) si Orange (ea). Ideea e ca Vodafone si Orange sunt in location sharing, ceea ce inseamna ca amandoi au site-uri in aceeasi locatie. Locatie care este cumva in spatele meu fata de pozitia apartamentului, si semnalul este necesar sa treaca prin cateva blocuri, apartamente, pereti din caramida etc.. ceea ce duce la o atenuare foarte mare. De multe ori telefonul se incalzea foarte tare in timpul unui apel, semn ca puterea pe care el o folosea era ceva mai mare decat in mod normal, pentru a fi auzit mai bine de catre statia de baza.

Valorile erau departe de lumea normala, in 3G aveam un nivel de -109, -111 ceea ce e cam la limita exploatabilului. La fel si 2G si LTE.

Dupa doua sesizari bine punctate la Vodafone, sesizari in care am inclus si date de netmonitoring, mi s-a spus pe scurt ca „S-a rezolvat, nu se poate!” ceea ce m-a intrigat putin. In fine, dupa alte discutii cu ei, analize facute in sesizari, netmonitoring si date despre site/sector, la cateva zile ma suna cineva de la Business Vodafone, cu o voce foarte happy, care ma anunta la fel de happy, ca „domnu’ Draghici, rezolvam problema, trimitem la dvs. numai decat, un femtocell”. In culmea fericirii, am completat o declaratie de la ei despre conditiile de utilizare si comanda a fost plasata. Jucaria a venit la nici o zi, si arata cam asa:

Modelul este produs de cei de la Alcatel-Lucent si este compatibil 3G 2100.

Ca si functionalitate este simplu, vine cu o priza inclusa (ca sa nu ocupi priza degeaba), in care poti sa introduci consumatori pana in 600W maxim. Eu de exemplu am ales sa cuplez alimentatorul de la convertorul optic de coaxial.

Device-ul e simplu de configurat. Cutia lui contine si un mic ghid de activare / conectare precum si declaratia de conformitate. Vine de asemenea echipat cu un cablu UTP, cu care se conecteaza la router/ONT.

Pe scurt, acest femtocell, iti extinde aria de acoperire a Vodafone, in orice locatie unde exista musai, internet fix prin cablu! Latimea de banda necesara pentru functionarea optima (pe partea de voce) a acestui device este de 1 Mbps/down si 1 Mbps/up. Retineti ca daca doriti si date, atunci acel 1 Mbps se va imparti atat pentru voce cat si pentru date si device-ul s-ar putea congestiona putin.

Iar ca sa intelegeti cel mai bine conceptul de femtocell, cel mai bine se poate descrie ca un device care functioneaza ca o celula Vodafone macro, adica acea antena care o vedem pe pilon. Device-ul are Cell ID propriu, LAC propriu si se conecteaza prin intermediul liniei de net fix (in cazul meu RDS) la RNC-ul si mai apoi in core-ul retelei Vodafone.

Asadar, am o antena care are o identitate proprie si imi ofera posibilitatea de a avea semnal Vodafone.

Activarea este simpla, trebuie sa fiti client Vodafone, acest device nu functioneaza in alte retele si nici in afara Romaniei. De aceea va sfatuiesc sa nu cumparati tot felul de device-uri de pe tot felul de site-uri, pentru ca nu vor functiona. In primul rand, inainte de a fi conectat la reteaua fixa de net, trebuie activat pe baza Serial Number-ului aflat pe cutie si prin intermediul portalului MyVodafone. Tot acolo trebuie sa definiti un nume pentru device, un nume care sa nu aiba mai mult de 50 de caractere, o adresa valida (atentie, trebuie introdusa adresa pe bune unde va fi folosit) si de asemenea detalii despre contul MyVodafone. De asemenea, il puteti seta sa functioneze in mod deschis adica se poate conecta orice MSISDN Vodafone, indiferent (atentie, nu functioneaza prefixele Vodafone portate in alte retele), sau in mod inchis adica veti putea beneficia de o lista de pana la 30 de numere Vodafone predefinite, care sa aiba acces pe device. Se poate seta numarul, si numele/prenumele. Numarul anexat contului MyVodafone, de pe care se face activarea, este inclus by default si nu este necesar sa il definiti.

De notat, un lucru foarte important, device-ul suporta maxim 8 convorbiri simultane sau transfer de date.

Apoi, dupa ce se face activarea propriu-zisa, se poate trece la conectarea acestuia la reteaua de net fix.

Activarea dureaza in medie 10-15 minute. Acum difera si in functie de viteza la internet pe care o aveti. Cablul din cutie, se conecteaza in portul galben de pe device inscriptionat cu MODEM/ROUTER iar capatul celalalt al cablului se va conecta intr-un port al routerului/ONT-ului. Atentie, pe acel port trebuie sa fie active datele (aviz ONT-urilor RDS care vin de regula doar cu un port liber – LAN1 de obicei), trebuie sa fie activ server-ul de DHCP, pentru ca device-ul isi va lua o adresa IP de la acel server.

Se recomanda FullDuplex pe port, adica cel putin 100 Mbps.

Concluzie:

Se merita! Foarte mult. Mai ales daca sunteti intr-o zona fara acoperire sau cu acoperire deficitara, dar aveti un net fix cat de cat decent, veti beneficia de acoperire cel putin pentru servicii esentiale de comunicare – adica de voce.

Costul a fost 0 euro, discount-ul s-a aplicat pe factura fiscala. Programul nu este disponibil pentru persoane fizice, stiu ca este disponibil pentru persoane juridice si nu in orice conditii. Cel mai bine va consultati cu un angajat Vodafone.

Pe testele de viteza 3G am obtinut 9,5 Mbps download/ 3.5-4 Mbps upload. Device-ul prin standardul HSPA ofera viteze maxime de transfer de 14,4 Mbps. Dar aici tine foarte mult de netul fix pe care il aveti.

           

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.